Már készülnek a Ryzen 3000-et támogató BIOS-ok az aktuális alaplapokhoz

2019. február 26.

Az AMD már most elkezdte felkészíteni a váltásra a partnereket, mivel a BIOS frissítéséhez régi processzor szükséges.

Ma már nem számít titoknak, hogy az idei évben érkezik a Ryzen 3000 sorozat, várhatóan a Computex környékén. Az új processzorokhoz nem kötelező új alaplap, az eddigi Socket AM4-es tokozású megoldások is megfelelnek, de a BIOS frissítésére szükség lesz. Ez azért kritikus kérdés, mert a Raven Ridge-hez hasonlóan a Matisse kódnevű fejlesztés sem bootol majd be túl régi BIOS-szal.
Hirdetés

A fentiek miatt az AMD már most készül a váltásra, így az alaplapgyártók hamarosan elkezdik kiadni azokat a BIOS-okat, amelyek legalább alapszintű támogatást kínálnak a Ryzen 3000-hez. Ettől még lehetnek majd új BIOS-ok a start pillanatában, illetve utána is, de a lényeg itt az lenne, hogy ha valaki egy régebbi, Socket AM4-es tokozású alaplapot vásárol, hozzá pedig a legújabb Ryzent választja, akkor a BIOS további frissítése megvalósítható legyen egy korábbi processzor beszerzése nélkül.

A fentiek mellett az AMD bevezet majd egy új, AMD Ryzen Desktop 3000 Ready matricát, amit a partnerek ragaszthatnak az alaplapok dobozára. Ez jelzi a vásárlóknak, illetve lényegében a kereskedőknek is, hogy az adott terméken olyan BIOS van, ami már ismeri a Matisse kódnevű CPU-t, így be is bootol vele. Információink szerint az ASUS, a Gigabyte, az ASRock, az MSI, az ECS, illetve a Biostar a korábban megjelent Socket AM4-es alaplapokhoz kiadnak olyan BIOS-okat, amelyek támogatni fogják a Ryzen 3000 sorozatú processzorokat. Ezzel kapcsolatban még annyi adalék, hogy az egyes gyártók nem számítottak arra, hogy az AMD ilyen sokáig épít a szóban forgó foglalatra, így bizonyos alaplapoknál a Ryzen 3000 megjelenésével párhuzamosan megszüntetik a Bristol Ridge SoC APU támogatását. Itt szimplán arról van szó, hogy az olcsóbb lapokban alkalmazott 128 megabites BIOS chip nem kínál elég kapacitást öt generációnyi mikrokód (Excavator, Zen, módosított Zen, Zen+ és Zen 2) tárolására. Ezek közül egyébként az Excavator magok kezelése a problémás, és ennek eltávolításával relatíve sok tárhelyet lehet nyerni. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy utóbbi azért lényeges, mert a jelenlegi adatok szerint az AMD még 2020-ban sem szeretne megválni a Socket AM4-től, így a még érkező újabb lapkákhoz szükségük lesz a kapacitásra.

A Ryzen 3000 egyébként nem rendelkezik különleges igényekkel. Az alaplapgyártóktól tudjuk, hogy az AMD ugyanúgy határozza meg a friss modellek TDP-it, mint a korábbi fejlesztéseknél, így megfelelő BIOS esetén az alaplapok mellett a korábbi hűtők, illetve tápegységek is megtarthatók. Egyedül az olyan új funkciók eléréséhez szükséges ténylegesen új alaplap, mint például a PCI Express 4.0, utóbbihoz az X570-es vezérlővel rendelkező megoldásokat lehet majd megvásárolni.

Írta: Abu85 | | Forrás: PROHARDVER!

 

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben