Jó lesz-e a 300-as sorozatú alaplapokhoz a Zen 2 vagy sem?

2019. április 25.

Az MSI részéről előbb a támogatás hiánya, majd a megléte került bejelentésre.

Az AMD még a 2017-es esztendő végén árulta el, hogy 2020-ig is terveznek a Socket AM4-es foglalattal, ami a 300-as sorozatú alaplapokat anno igen jó befektetéssé emelte. Az elmúlt héten viszont az MSI terméktámogatási részlege ennek ellentmondó információkat közölt az érdeklődő ügyfeleikkel, és ebből elindult a találgatás, hogy akkor mi lesz az AMD ígéretével. Később az MSI közölte, hogy most is zajlanak az erre vonatkozó tesztek, és bizonyos 300-as sorozatú alaplapok esetében májusban érkezhet az első BIOS, amely támogatni fogja az új generációs AMD fejlesztéseket.

Látható, hogy a helyzet nem annyira egyértelmű, így azt érdemes megvizsgálni, hogy mi kell egyáltalán a Zen 2 támogatásához. Az AMD egy komponenshez köti majd az új processzorainak támogatását. Ez az AGESA ComboAM4 PI 1.0.0.7 lesz, legalábbis végleges formában, de mivel még a tesztek zajlanak, így az aktuális verziószám 0.0.7.2, de volt egy 0.0.7.1-es kiadás is korábban. Ahhoz, hogy egy 300-as vagy egy 400-as sorozatú alaplap egyáltalán felismerje a Zen 2 magokat, mindenképpen szükséges valamelyik tesztverzió az előbbi két kódbázis közül. Az ezekbe épített támogatás is lényegében arra lesz jó, hogy amikor megérkeznek az új generációs Ryzenek, akkor ne kelljen a korábbi alaplapokba egy régebbi processzort beszerezni, hogy a felhasználó frissíteni tudjon a végleges BIOS-ra. Nyilván ez is egy fontos tényező, elvégre korábban már volt abból probléma, hogy a régebbi alaplapi BIOS-ok egyáltalán nem működtek az új Ryzen CPU-kkal.

A Zen 2 magokat használó Ryzen esetében egyébként úgy tudjuk, hogy az AMD nem szab meg eltérő specifikációkat, vagyis alapvetően csak a megfelelő BIOS meglétén múlhat a működés. Bizonyos gyártók, többek között az ASUS és az ASRock már kiadott olyan BIOS-okat az egyes 300-as sorozatú alaplapokhoz, amelyek tartalmazzák az AGESA ComboAM4 PI 0.0.7.2-t, vagyis ezek már képesek felismerni az új fejlesztéseket, de ettől függetlenül az AMD mindenképpen a végleges kódbázist ajánlja majd az érkező processzoraikhoz. Mindenesetre, ha egy alaplaphoz van már előzetes BIOS, akkor az már egy jó jel. Az újabb X570-es vezérlőnél nem lesz gond, mert az erre épülő megoldások eleve a Zen 2 magokhoz készülnek, tehát gyárilag megfelelő BIOS-szal kerülnek forgalomba.

Annyit még fontos észben tartani, hogy a támogatást ugyan szoftveres szinten képes biztosítani az AMD, de az új generációs Ryzenek kapnak hardveres újításokat is. Ilyen lesz például a PCI Express 4.0, és ez a régebbi alaplapokban nem fog működni, akkor sem, ha a legújabb BIOS-t használják a felhasználók. Ilyenkor a PCI Express 3.0-s szabvány érhető el maximum.

Forrás: Abu85 2019-04-18 18:58 PROHARDVER!

 

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben